Πλεονεκτήματα Ημερήσιας Νοσηλείας

Το κέντρο αποκατάστασης ημερησίας νοσηλείας παρέχει τη δυνατότητα στους ασθενείς να επιστρέφουν στα σπίτια τους μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, ελαττώνοντας το αίσθημα του περιορισμού από τη νόσο, καθώς διατηρείται σε ικανοποιητικό βαθμό η οικογενειακή ζωή και συνεχίζονται οι καθημερινές δραστηριότητες.

  • Στο κέντρο αποκατάστασης ημερησίας νοσηλείας μειώνεται ουσιαστικά ο κίνδυνος επιπλοκών , όπως λοιμώξεων, εν τω βάθει θρομβοφλεβίτιδας και πνευμονικής εμβολής.
  • Προκαλεί λιγότερο άγχος σε σύγκριση με αυτό που αισθάνονται ασθενείς με του ίδιου είδους παθήσεις οι οποίοι όμως νοσηλεύονται για ημέρες σε θαλάμους πολυήμερης νοσηλείας δίπλα σε βαριά ασθενείς.
  • Επιβαρύνει λιγότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό, καθώς μειώνει τα επιπλέον έξοδα που δημιουργεί η πολυήμερη νοσηλεία (π.χ. μικροέξοδα φαγητού, αγοράς προϊόντων εξυπηρέτησης για την εκτός οικίας διαμονή, αποκλειστικές νοσοκόμες, κ.λ.π.).
  • Οι χρόνοι αναμονής μέχρι την εισαγωγή στο κέντρο είναι κατά κανόνα μικρότεροι (αναμονή να βρεθεί κρεβάτι σε κέντρο κλειστής νοσηλείας).
  • Στο κέντρο αποκατάστασης ημερησίας νοσηλείας το αίσθημα σοβαρότητας της νόσου είναι λιγότερο έντονο.
  • Αντίθετα στο κέντρο αποκατάστασης κλειστής νοσηλείας οι νοσηλευόμενοι ασθενείς είναι περισσότερο εξαρτημένοι από τους οικείους τους για την πραγματοποίηση των φυσικών αναγκών και των καθημερινών δραστηριοτήτων τους (διατροφή, τουαλέτα κ.λπ.).

 

Τέλος, είναι συμφέρουσα για την κοινωνία διότι:

  1. 1. μειώνει τα έξοδα των ταμείων.
  2. 2. ελαττώνει τις ημέρες αναρρωτικών αδειών.
  3. 3. εξοικονομεί εισόδημα στις οικογένειες, το οποίο μπορεί να διατεθεί για την αγορά άλλων αγαθών ή υπηρεσιών.