DRX 9000 - Πρότυπη Μη Χειρουργική Θεραπεία Μεσοσπονδύλιου Δίσκου

therapeies drx9000 01

Το DRΧ 9000, είναι μια πρότυπη, μη χειρουργική αποσυμπιεστική μέθοδος θεραπείας για την μέση, η οποία αναπτύχτηκε ύστερα από πολυετή πρακτική έρευνα και εξέλιξη από τον νευροχειρουργό και ερευνητή C. Norman Shealy ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστήμιου του HARVARD και αφιέρωσε την ζωή του στην εξάλειψη του πόνου μέσω θεραπείας που δεν απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην ιατρική κοινότητα της Αμερικής το 1996. Το 1997 αφού έλαβε την πιστοποίηση FDA διατέθηκε προς εφαρμογή σε ιατρούς αποκατάστασης και φυσικοθεραπευτές.

Το D.R.Χ 9000 ενδείκνυται στη θεραπεία καταστάσεων όπως:
• Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου
• Εκφύλιση μεσοσπονδυλίου δίσκου
• Νόσο των αρθρικών επιφανειών των μεσοσπονδυλίων αρθρώσεων
• Στένωση των μεσοσπονδυλίων διαστημάτων
• Μετεγχειρητικό πόνο και υποτροπές
• Χαμηλή οσφυαλγία μη καθοριζόμενη ειδικά

Όπως απέδειξαν κλινικές μελέτες , μετά από θεραπεία τριών εβδομάδων το D.R.Χ 9000 έχει σημαντικά αποτελέσματα , ανακουφίζοντας από τον εξουθενωτικό πόνο που προκαλείται από την προβολή , την κήλη , την εκφύλιση ή την ρήξη των μεσοσπονδυλίων δίσκων , το σύνδρομο των οπισθίων αρθρικών επιφανειών και στη θεραπεία ακόμα και περιπτώσεων όπου επεμβάσεις απέτυχαν.

Για να αντιληφθεί κανείς τα αποτελέσματα της θεραπείας του D.R.Χ. πρέπει να καταλάβει κάπως την ανατομία των δομών που συνιστούν την Οσφυϊκή Μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης (μέση).

Η σπονδυλική στήλη είναι η στήλη των οστών που περνά από το κέντρο της πλάτης. Τα οστά αυτά λέγονται «σπόνδυλοι» και είναι εικοσιτέσσερις. Οι δίσκοι, οι οποίοι αποτελούν την αιτία προβλημάτων για πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων, βρίσκονται μεταξύ των σπονδύλων. Με απλά λόγια ο δίσκος είναι ένα μαλακό μαξιλαράκι που λειτουργεί ως αποσβεστήρας κραδασμών μεταξύ των οστών (σπονδύλων ) της σπονδυλικής στήλης.

therapeies drx9000 02

Οι δίσκοι έχουν μια μοναδική ανατομία και εάν την κατανοήσετε θα καταλάβετε:
α) γιατί πονά η μέση σας και
β) πως μπορεί το D.R.Χ να επέμβει

Το εξωτερικό τοίχωμα κάθε δίσκου ονομάζεται «δακτύλιος». Είναι φτιαγμένο από χόνδρους και όπως συμβαίνει με το κάτω άκρο της μύτης σας, είναι αρκετά στέρεο . Το εσωτερικό του δίσκου είναι ωστόσο αρκετά μαλακό και ονομάζεται «πηκτοειδής πυρήνας». Ο πηκτοειδής πυρήνας αποτελείται από μια μαλακή ουσία σα ζελέ, είναι εύπλαστος, μαλθακός, αλλά και ασυμπίεστος. Θα καταλάβετε πως είναι ένας δίσκος εάν σκεφτείτε ένα τηγανητό αυγό : είναι στέρεο στο εξωτερικό και μαλακό και παχύρρευστο στο εσωτερικό. Σκεφτείτε τι συμβαίνει σε ένα τηγανητό αυγό όταν με το πιρούνι σας σπάσετε το ασπράδι και φτάσετε στον κροκό. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και σε περίπτωση τραυματισμού του δίσκου.

Όπως βλέπετε, στο διπλανό σχήμα, το εξωτερικό μέρος, δηλαδή ο χόνδρος, μπορεί να σχιστεί εύκολα. Μερικές φορές συμβαίνουν μικροκακώσεις που προκαλούν μικρές σχισμές . Με τον καιρό το εξωτερικό τοίχωμα του δίσκου αδυνατίζει και παθαίνει πρόπτωση. Τότε γίνεται η διάγνωση ως : πρόπτωση του δίσκου. Έτσι ο τραυματισμένος δίσκος ενδέχεται να ασκήσει πίεση στην σπονδυλική στήλη και με αυτόν τον τρόπο προκαλείται ο πόνος στην Ο. Μ. Σ. Σ. (μέση). Σε άλλες περιπτώσεις και ιδιαίτερα αν έχει υποστεί τραυματισμό ο δίσκος , σχίζεται ξαφνικά και σε βάθος. Εάν η σχισμή φτάσει έως τον δακτύλιο τότε ο πυρήνας που είναι σαν ζελέ μπορεί να γλιστρήσει προς τα έξω. Αυτό ονομάζεται κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου η αλλιώς δισκοκήλη, και μπορεί να πιέσει τα σπονδυλικά νεύρα, προκαλώντας ισχιαλγία (πόνο στο πόδι), η οποία μπορεί να φέρει την αίσθηση μουδιάσματος και αδυναμίας στα πόδια σας. Ο πόνος στην περίπτωση αυτή μπορεί να είναι πραγματικά αφόρητος.

Υπάρχει ακόμα ένα ενδιαφέρον στοιχείο σχετικά με τους δίσκους. Από το 25ο έτος περίπου οι δίσκοι σας δεν παίρνουν αίμα . Οι σπόνδυλοι που βρίσκονται στην σπονδυλική στήλη αιματώνονται . Στην πραγματικότητα όλα σχεδόν τα οστά που βρίσκονται στο σώμα σας τρέφονται μέσω ενός δικτύου αρτηριών. Αυτός είναι ο λόγος που αποκαθίστανται τα οστά που έχουν σπάσει. Εν τούτοις , δεν υπάρχει ανάλογη πηγή θρεπτικών συστατικών για τους δίσκους των ενηλίκων. Η έλλειψη αιμάτωσης είναι αυτή που καθιστά δύσκολη τη θεραπεία των κακώσεων των δίσκων. Αυτό εξηγεί άλλωστε και το λόγο για τον οποίο οι δίσκοι εκφυλίζονται ή φθείρονται, γεγονός που αποτελεί άλλο ένα είδος κάκωσης του δίσκου. Είναι αρκετά απλό, μετά το 25ο έτος είναι πολύ δύσκολο να εισέλθουν στον τραυματισμένο δίσκο τα θρεπτικά συστατικά και τα κύτταρα που είναι απαραίτητα για την ίαση. Συνεπώς , σε αντίθεση με τα οστά, ένας δίσκος δεν θεραπεύεται από μόνος του. Πριν από την παρέμβαση του D.R.Χ. ο μόνος τεκμηριωμένος τρόπος για την αποκατάσταση της κήλης του μεσοσπονδυλίου δίσκου ή ενός διογκωμένου δίσκου ήταν χειρουργική επέμβαση και είναι αναμφισβήτητο ότι πολλοί είναι εκείνοι που βοηθήθηκαν από αυτήν. Ωστόσο σχεδόν κανείς δεν θα επέλεγε τη χειρουργική επέμβαση εάν είχε άλλη επιλογή .Τώρα με το D.R.Χ. υπάρχει εναλλακτική λύση.

Το βασικό στοιχείο της επιτυχίας των θεραπειών με D.R.Χ. (που συνιστά και τη διαφορά του D.R.Χ. σε σχέση με θεραπείες όπως: τράβηγμα ή έλξη - διαχωρισμό αρθρικών επιφανειών, που εφάρμοζαν οι φυσικοθεραπευτές μέχρι σήμερα), είναι οι ασυνήθιστα χαμηλές πιέσεις που δημιουργούνται στο εσωτερικό του τραυματισμένου δίσκου. Συνήθως, ακόμη και όταν κάποιος είναι ξαπλωμένος και αναπαύετε, η πίεση που ασκείται στο εσωτερικό καθενός από τους δίσκους κυμαίνεται μεταξύ 25mm και 75mm υδραργύρου ( τα mm ή χιλιοστόμετρα υδραργύρου είναι απλά ο τρόπος με τον οποίο οι επιστήμονες μετρούν την ποσότητα πίεσης που ασκείται στο εσωτερικό των δίσκων).

Εν τούτοις , κατά τη διάρκεια των θεραπειών D.R.Χ. η πίεση που ασκείται στο εσωτερικό των δίσκων σας φτάνει σε τόσο χαμηλά επίπεδα που είναι ίσα με 150mm αρνητικά υδραργύρου. Οι θεραπείες με τράβηγμα ή έλξη /διαχωρισμό αρθρικών επιφανειών δεν μπορούν να επιτύχουν αυτή την υποπίεση και αυτό είναι το σημείο στο οποίο υπερέχει η θεραπεία με D.R.Χ.

Θυμηθείτε, παρ' όλο που υπάρχουν φλέβες και αρτηρίες στους σπονδύλους που βρίσκονται γύρω από τους δίσκους σας , δεν υπάρχει αίμα που να περνά από αυτές στους δίσκους. Συνέπεια είναι η υπερβολικά χαμηλή αρνητική πίεση που δημιουργείται στο εσωτερικό του δίσκου κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας D.R.Χ. να λειτουργεί ως κενό και αυτό το κενό να κάνει δύο πράγματα:

Πρώτον το υλικό της διόγκωσης ή της κήλης να έλκεται πίσω στη θέση του.

Δεύτερον το οποίο έχει μεγάλη σημασία και συμβαίνει ταυτόχρονα είναι πως τα θρεπτικά συστατικά (τα υγρά και τα κύτταρα) απορροφώνται πίσω στο δίσκο λόγω της αιμάτωσης των περιβαλλόντων σπονδύλων. Αυτό αποτελεί πολύ σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας ίασης και αποτελεί κλινικό επίτευγμα. Ο δίσκος τρέφεται, ο πηκτοειδής πυρήνας τραβιέται προς τα πίσω και η διόγκωση εξαφανίζεται.