Ιατρικός Βελονισμός

Ιατρικός Βελονισμός - 01
Ιατρικός Βελονισμός - 02
Ιατρικός Βελονισμός - 03
Ιατρικός Βελονισμός - 04
Ιατρικός Βελονισμός - 05

 

Ο Βελονισμός είναι ένας κλάδος της παραδοσιακής Κινέζικης ιατρικής που περιλαμβάνει την εισαγωγή και τον επιδέξιο χειρισμό λεπτών βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Η εισαγωγή των βελονών, για 20 λεπτά τις πιο πολλές φορές, είναι ανώδυνη και αναίμακτη. Τα σημεία αυτά αντιστοιχούν σε περιοχές που μεταφέρουν μηνύματα συγκεκριμένων νεύρων – νευροτόμια στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα του ανθρώπου και προκαλούν μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού. Αυτή συνήθως είναι η έκλυση ενδογενών ουσιών που διορθώνουν το πρόβλημα που υπάρχει. Αντί δηλαδή να παίρνουμε εξωγενώς ουσίες (τα φάρμακα), διεγείρουμε τον οργανισμό να παράγει τα δικά του.


Συχνότερες αιτίες επίσκεψης στο ιατρείο βελονισμού:
- Κεφαλαλγίες
- Ημικρανίες
- Νευραλγία τριδύμου
- Οσφυαλγία – Ισχιαλγία
- Οστεοαρθρίτιδες (ώμου, αγκώνα, χειρός, γόνατος κλπ)
- Επικονδυλίτιδα αγκώνα
- Περιαρθρίτιδα ώμου
- Αυχενικό σύνδρομο
- Επώδυνες μυϊκές συσπάσεις (κράμπες )
- Πλευροδυνίες
- Δυσμηνόρροια

Λοιπά νοσήματα:
- Αγχώδεις εκδηλώσεις
- Γαστρίτιδα
- Δυσκοιλιότητα
- Κολίτιδες ( Ελκώδης – Σπαστική )
- Σεξουαλικές διαταραχές
- Αλλεργική ρινίτιδα
- Βρογχικό άσθμα
- Έξεις (Παχυσαρκία-Κάπνισμα-Αλκοολισμός)
- Νυκτερινή ενούρηση
- Έκζεμα
- Διαταραχές περιόδου
- Αλλεργίες
- Έρπης Ζωστήρας
- Υπογονιμότητα
- Αϋπνία
- Εξάντληση

Ποια είναι η επιστήμη πίσω από τον βελονισμό;
Η παραδοσιακή θεωρία του βελονισμού βασίζεται στη θεωρία της ενέργειας και των διαδρομών μέσα στις οποίες κυκλοφορεί εντός του σώματος. Σύμφωνα με την Κινέζικη φιλοσοφία όταν το σώμα είναι υγιές, η ενέργεια κυκλοφορεί ομαλά στο σώμα μέσα σε μια σειρά καναλιών, γνωστών ως "μεσημβρινών". Όταν υπάρξει ένα μπλοκάρισμα στη ροή της, λόγω μιας αρρώστιας, ενός σωματικού ή συναισθηματικού τραύματος, η ροή της ενέργειας διαταράσσεται και ως αποτέλεσμα η υγεία κλονίζεται. Η εισαγωγή βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία βελονισμού, πιστεύεται ότι βοηθά στο ξεμπλοκάρισμα και συνεπώς στην αποκατάσταση της φυσικής ροής της ενέργειας σε όλο το σώμα, με αποτέλεσμα να διεγείρεται η διαδικασία αυτό-ίασης του σώματος.
Η Ελληνική Πολιτεία με αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας – Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων «…δέχεται τον Βελονισμό ως μία μέθοδο θεραπείας η οποία εφαρμόζεται μόνο από ιατρούς…» (Αρ. Πρωτ. Υ7/οικ./4270/25-6-96), και συμπληρώνει ότι «…η εφαρμογή του Βελονισμού πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από ιατρούς που διαθέτουν εμπειρία και έχουν εκπαιδευθεί στην Βελονοθεραπεία…» (574/Α4/1191/21-2-1980). Στο Κέντρο μας ο βελονισμός ασκείται από κατάλληλα εκπαιδευμένο ιατρό.