Τμήμα Τηλεμετρίας - Σκολίωσης

Σκολίωση

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΚΟΛΙΩΣΗ;

Η Σκολίωση είναι μια πάθηση, της Σπονδυλικής Στήλης κατά την οποία δημιουργούνται αφύσικες πλάγιες καμπύλες στο σώμα του παιδιού, με την παράλληλη ανάπτυξη ύβων (ύβος = κύρτωμα στην ράχη, καμπούρα).

Είναι μια πάθηση που αφορά συνήθως νεαρά παιδιά, και είναι συχνότερη στις ηλικίες των 12-15 ετών. Συνήθως παρουσιάζεται μετά την ηλικία των 9-10 ετών, και χειροτερεύει με την αύξηση της ηλικίας και του ύψους του παιδιού. Τα κορίτσια έχουν μια μεγαλύτερη τάση από τα αγόρια να αναπτύσσουν σκολίωση σε αναλογία 9:1. Η κληρονομικότητα παίζει επίσης μεγάλο ρόλο. Δηλαδή εάν ο πατέρας ή μητέρα έχουν έστω και ελαφρά σκολίωση, τότε το παιδί θα αναπτύξει κάποιο βαθμό σκολίωσης.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΚΟΛΙΩΣΗΣ;

Πολλές φορές τη διάγνωση την κάνουν οι γονείς ή το ίδιο το παιδί. Συνήθως τα κορίτσια παραπονιούνται στη μαμά ότι δεν στρώνει καλά η φούστα στη μέση ή ότι κρεμάει περισσότερο από τη μια μεριά, ή ότι πέφτει η μια τιράντα. Η μαμά πολλές φορές βλέπει να προβάλλει περισσότερο η μια ωμοπλάτη ή να γέρνει το παιδί από την μια πλευρά.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η σκολίωση μετριέται σε μοίρες και η θεραπεία εξαρτάται από το πόσες μοίρες είναι. Για πρακτικούς λόγους έχουμε χωρίσει τη σκολίωση σε κατηγορίες: μέχρι 20 μοίρες, από 20-40 μοίρες και από 40 μοίρες και άνω.

Σκολίωση μεγέθους μέχρι 20-25 μοίρες θεραπεύεται συντηρητικά ΜΟΝΟ με εξατομικευμένα ειδικά προγράμματα κινησιοθεραπείας για σκολίωση.

Από 25-40 μοίρες συνιστούμε εξατομικευμένα προγράμματα κινησιοθεραπείας σε συνδυασμό με κηδεμόνα. Ο κηδεμόνας έχει σκοπό να διορθώσει την σκολίωση ή στη χειρότερη περίπτωση να μη την αφήσουν να χειροτερεύσει. Πολλές φορές η σκολίωση είναι δυνατόν να χειροτερεύσει και μέσα στον κηδεμόνα.

Από τις 40 μοίρες και πάνω συνήθως η σκολίωση χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΚΟΛΙΩΣΗΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ Ο ΙΑΤΡΟΣ»;
 • Αρχικά γίνεται μια λεπτομερής φυσιατρική – ορθοπεδική εκτίμηση
 • Στη συνέχεια γίνεται μια μέτρηση με την ειδική συσκευή SPINAL MOUSSE (χωρίς ακτινοβολία) έτσι ώστε να έχουμε μια αρχική καταγραφή για την στατική και κινητική κατάσταση της σπονδυλικής στήλης.
 • Ταυτόχρονα γίνεται και πελματογράφημα γιατί η σκολίωση επηρεάζει σημαντικά την κατανομή των φορτίων στα κάτω άκρα με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης στο μέλλον προβλημάτων των κάτω άκρων.
 • Ακολούθως εφαρμόζεται εξατομικευμένο πρόγραμμα κινησιοθεραπείας (βάσει της ακτινογραφίας του παιδιού) και αν χρειαστεί και εφαρμογή ειδικού νάρθηκα σε συνεργασία με έμπειρα και πιστοποιημένα κέντρα κατασκευής ναρθήκων σκολίωσης .
 • Σε μηνιαία βάση γίνεται επαναληπτική καταγραφή με την συσκευή spinal mousse έτσι ώστε να παρακολουθούμε την εξέλιξη της θεραπείας .
 • Αφού πάρουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα στο 1ο εξάμηνο γίνονται έλεγχοι με την συσκευή spinal mousse κάθε έξι μήνες προκειμένου να βεβαιωνόμαστε για την σταθερότητα της κατάστασης

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΑ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΙΝΗΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ;

Είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης της σκολίωσης και της κύφωσης που χρησιμοποιεί αναπνευστικές, ισομετρικές και άλλες ασκήσεις. Χαρακτηρίζεται ως «Εξατομικευμένο πρόγραμμα» γιατί είναι φτιαγμένο ειδικά για την σκολίωση του κάθε παιδιού ξεχωριστά. Αυτό πετυχαίνεται με λεπτομερής μελέτη των ακτινογραφιών του κάθε παιδιού ,πάνω στις οποίες στηρίζεται κάθε πρόγραμμα κινησιοθεραπείας.

ΠΩΣ ΔΡΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΣΚΟΛΙΩΣΗ;

Η σπονδυλική στήλη στηρίζεται από μυς. Σε μια φυσιολογική σπονδυλική στήλη οι μύες είναι ίσοι και συμμετρικοί. Στη σκολίωση συναντάμε τον ίδιο μυ στη μία πλευρά της σπονδυλικής στήλης να είναι μεγάλος και δυνατός και στην άλλη μικρός και αδύνατος. (Ανισόρροπες δυνάμεις τραβάνε - πιέζουν - στρίβουν τη σπονδυλική στήλη). Έτσι διορθώνοντας τις ανισόρροπες δυνάμεις που εξασκούνται πάνω στον σκελετό αλλάζουμε και το στήσιμο της σπονδυλικής στήλης με αποτέλεσμα να σταματήσουμε ή να αντιστρέψουμε την σκολίωση. Πολλές φορές συνιστάται το κολύμπι. Το άτομο με σκολίωση εάν κάνει απλά κολύμπι στην καλύτερη περίπτωση διατηρεί το σώμα και τη σπονδυλική του στήλη στο επίπεδο που ξεκινά και δεν διορθώνει κάτι. Αντίθετα υπάρχει ο κίνδυνος να επιδεινωθεί η σκολίωση αν κατά την διάρκεια της κολύμβησης το σώμα «κλέβει», δηλαδή δουλεύουν οι δυνατοί μύες σε βάρος των αδυνάτων

Αν το άτομο ξεκινήσει κολύμπι η οποιοδήποτε άλλο άθλημα θα πρέπει να πάρει οδηγίες για το πώς θα αθλείται ανάλογα με τον τύπο της σκολίωσης που έχει.

ΤΙ ΠΕΤΥΧΑΙΝΟΥΜΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΑ ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΙΝΗΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ SPINE COR;

Πετυχαίνουμε να:

 • σταματήσει η επιδείνωση της Σκολίωσης και της Κύφωσης
 • μειωθεί ο πόνος
 • αυξηθεί η ζωτική χωρητικότητα των πνευμόνων
 • μερική αντιστροφή της σκολίωσης
 • βελτιωθεί η στάση και η εμφάνιση
 • διατηρηθεί η στάση αυτή σε όλη την ζωή
 • να αποφύγει ο ασθενής το χειρουργείο

 

therapeies tilemetria 05

Τηλεμετρία

H τηλεμετρία (Spinal Mouse) είναι μια σύγχρονη επαναστατική επιστημονική συσκευή που χρησιμοποιείται για μέτρηση, διερεύνηση, αξιολόγηση, σύγκριση, καταγραφή και απεικόνιση της μορφολογίας και την κινητικότητας της Σπονδυλικής Στήλης. Με την την τηλεμετρία μπορούμε να εντοπίσουμε δυσμορφίες στην Σπονδυλική Στήλη. Οι μετρήσεις γίνονται με μια ειδική συσκευή που ονομάζεται Medi Mouse – Spinal Mouse.

Το Medi Mouse – Spinal Mouse, είναι ένα scanner ποντίκι, σαρωτής επιφανειών και καταγραφέας που οδηγείται χειροκίνητα κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης και έχει την δυνατότητα (με την χρήση ειδικού λογισμικού) να καταγράφει και να αναπαριστά στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή την ανατομική συμπεριφορά της Σπονδυλικής Στήλης καθώς και των επιμέρους αρθρώσεων.

Τηλεμετρία 01
Τηλεμετρία 02
ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ
 • Αντικειμενική, εύκολη και γρήγορη εφαρμογή,
 • Αναίμακτη μη επεμβατική μέθοδος
 • Απεικόνιση σπονδυλικής στήλης χωρίς καμία ακτινοβολία
 • Επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδος από ερευνητικά κέντρα και κλινικές παγκοσμίως

 

ΤΙ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙ
 • Καταγραφή και απεικόνιση των δυσμορφιών της Σ.Σ. όπως κύφωση σκολίωση λόρδωση κ.α.
 • Μετρήσεις σε αυχενική, θωρακική και οσφυϊκή μοίρα
 • Μετρήσεις κάθε κινητικού σπονδύλου ή άρθρωσης (σπονδυλική στήλη, γόνατα, αγκώνες, χέρια)
 • Εκτέλεση λειτουργικής αξιολόγησης και τεστ φορτίου

 

Με το σύστημα αυτό ελαττώνεται η χρήση των επιβλαβών ακτινογραφιών (χωρίς να μειώνεται η αξία αυτών ως διαγνωστικό μέσο). Με τη χρήση ενός καταγραφέα που οδηγείται από τον εξεταστή και που διατρέχει τις ακανθώδεις αποφύσεις των σπονδύλων από τον 7ο Αυχενικό σπόνδυλο μέχρι τον 5ο Οσφυϊκό, μεταφέρονται τα στοιχεία στον υπολογιστή, με αποτέλεσμα, σε αληθινό χρόνο, να σχηματίζεται στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή η ανατομική συμπεριφορά της σπονδυλικής στήλης καθώς και των επιμέρους αρθρώσεων.

Ακολουθούν τρεις γραφικές απεικονίσεις των μετρήσεων που έλαβαν χώρα: α) σε οβελιαίο επίπεδο, β) σε μετωπιαίο επίπεδο καθώς και η συγκριτική μέτρηση πριν και μετά τη θεραπεία με την Τηλεμετρία.

Τηλεμετρία 03
Τηλεμετρία 04